zondag, maart 11, 2007

Mail die vraagt om naar iedereen door te sturen

Als je een mail krijgt waarin je voor iets wordt verwittigd en waarbij dan meestal nog staat dat je dit aan iedereen moet doorsturen, is dat bijna altijd vals.
Zo'n mail ontvangen kan geen kwaad. De mensen die al jaren werken met e-mail krijgen het er wel van op hun heupen, want ze hebben het al zo dikwijls meegemaakt.
Soms staat er in die mail dat je een bestandje op je harde schijf moet wissen want dat zou een virus zijn. In werkelijkheid staat dat bestandje er al altijd en dient het voor Windows om iets te doen dat niet dikwijls nodig is. Maar als het gewist is, ben je het wel kwijt!
Dikwijls gaat het over een ziek kind dat postkaarten wil ontvangen of iets dergelijks.
De laatste tijd circuleert er weer een mail over kinderbescherming in Zuid-Afrika. Het is waar dat AIDS in dat land een groot probleem is, maar je kan niet helpen door zogenaamde petities te tekenen en te mailen naar een adres (dat trouwens niet bestaat!)
Een ander voorbeeld: een hacker met een zeker hotmail-adres zou toegang proberen te krijgen tot je mail en alles verwijderen. Ook dat is niet waar.

Dit soort mails noemt men geen virus, maar een hoax. (spreek uit: hooks)
Hoax is Engels voor iemand misleiden voor de grap. Het woord bestaat al bijna 300 jaar maar de laatste 15 jaar wordt het gebruikt voor dit soort flauwe grappen op internet.

Meer over hoaxes op
http://sandernijssen.mysites.nl/mypages/sandernijssen/60032.html

http://www.virusalert.nl/?show=info&id=hoax

Geen opmerkingen: